Beginnen met naaien: de beste tips.

Beginnen met naaien: de beste tips.

21/12/2019 1 Door Sew4Planet

Wat moet je weten als gaat beginnen met naaien? Misschien heb je nog nooit een naaimachine van dichtbij gezien, misschien is het gewoon lang geleden. Wat heb je allemaal nodig als je gaat beginnen met naaien, wat zijn de beste tips, waar moet je op letten.. hieronder een overzicht.

Hoe kies je een naaimachine?

Dit is eigenlijk vrij simpel. Het is een afweging tussen je budget en je ambitie. Bepaal allereerst wat je kan en wil missen, hoeveel geld wil je eraan uitgeven? Dat is je budget! Bedenk dan wat je precies wil gaan maken. Ga je met geweven stoffen of gebreide stoffen werken, lichte of zware? Weet je niet goed hoe het zit met de verschillende stoffen, lees daar dan hier alles over: https://sew4planet.blog/stof-over-stoffen/

Ga je vaak naaien, wil je ook op bestelling gaan naaien, heb je de ambitie om een jaar lang alleen maar zelfgemaakte kleding te gaan maken, of ben je jonge moeder en wil je heel veel voor je kleintje gaan naaien? Dat is allemaal relevante informatie voor je lokale naaimachinewinkel. Daarmee bedoel ik een fysieke winkel, waar je persoonlijk te woord gestaan wordt en waar met je meegedacht wordt qua budget en behoeften. Wil je beginnen met naaien, dan zijn de beste tips: bedenk wat je wil en kan en bespreek het met de verkoper!

Laat je alsjeblieft niet verleiden door spotgoedkope aanbiedingen online of bij goedkope supermarkten. Zelfs al ben je nog niet helemaal zeker of het wat voor je is, dan nog is het waarschijnlijk een slechte aankoop. Het zijn machines die weinig aankunnen en waar je al snel de indruk van krijgt dat je geen talent hebt en maar snel moet stoppen met naaien, compleet onterecht! Heb je echt maar beperkt budget, dan kan je altijd bij je dealer een tweedehands machine aanschaffen, die zijn vaak heel degelijk, met flink wat opties en er zit (als goed is) garantie op. Laat je dus niet gek maken door stunts of mensen die beweren hier goede ervaringen mee hebben. Iedereen is anders en jij verdient de beste kansen om mooie creaties te maken!

Doe een workshop

Wil je graag beginnen met naaien, maar heb je echt twijfels of het wat voor je is? Vind je het lastig een budget te bepalen? Volg dan eerst een (fysieke) workshop of een naailes! Vaak kan je een machine van de organisator gebruiken, waar je gelijk een goede ervaring mee kan opdoen. De naaijuf kan je ook de beste tips geven en je op weg helpen, misschien wel verwijzen naar een goede dealer in de buurt die je kan vertrouwen.

Begin klein: liever niet!

Het klinkt logisch, dat je eerste project niet meteen een grote creatie wordt. Toch maak je het jezelf erg moeilijk als je té klein begint. Poppenkleertjes of kleertjes voor pasgeboren baby’s zijn ongelooflijk schattig en verleidelijk, maar best lastig om mooi te maken. Dat komt juist omdat de pijpjes van een broekje of een mouw zó klein zijn, dat je het amper onder je voetje krijgt en heel moeilijk kan begeleiden als je het moet afwerken. Dus de beste tip voor je eerste project: kies een simpele rok of top voor jezelf! Of maak een eenvoudig babydekentje. Het is belangrijk dat je ervaart dat het best simpel kan zijn en dat jij het echt wel kan! Naarmate je meer ervaring krijgt kan je steeds lastigere projecten oppakken en zo steeds iets nieuws leren en meer gevorderd worden.

De beste patronen

Je creatie valt en staat met de kwaliteit van je patroon. Je patroon bepaalt hoe je je stof gaat snijden, hoe de stofdelen in elkaar passen en hoe de fit wordt van je creatie. Er zijn veel gratis patronen beschikbaar voor wie wil beginnen met naaien, maar vaak zijn die net iets te simpel getekend of bevatten ze te weinig instructie voor een beginner. De beste tips: kies een betaalbaar patroon en dan van goede kwaliteit. Bijvoorbeeld van Minikrea (zie voor inspiratie hier: https://www.sew4planet.nl/c/patronen) Bij een top kan je makkelijk zien of de mouwen goed getekend zijn, omdat deze niet symmetrisch horen te zijn. Dit is belangrijk voor een goede fit, maar lang niet alle patronen houden daar rekening mee.

Beginnen met naaien: de beste tips voor je boodschappenlijstje.

Je hebt voor je naaimachine voldoende spoeltjes nodig. Deze zorgen binnenin je machine voor de onderdraad. Aangezien je verschillende kleuren naaigaren zult gebruiken heb je dus voldoende spoeltjes nodig, eentje voor iedere kleur. Iedere machine heeft zijn eigen specifieke spoeltjes, gebruik altijd de originele om problemen met je machine te voorkomen. Houd hier ook rekening mee als je een goedkopere machine aanschaft, want bij een nieuwe machine horen dus ook nieuwe spoelen etc.

Naaigaren is erg belangrijk, koop de beste kwaliteit. Zelf gebruik ik al jaren alleen maar biokatoen garen van Scanfil. Het is een duurzaam garen in beide betekenissen van het woord: biologisch geproduceerd én het zorgt ervoor dat je naaisels lang mee gaan. Ik heb betere ervaringen met dit garen dan met Gutermann! Nooit is er een naad weer opengegaan met dit garen, het rekt mooi mee met tricot in een tricotsteek en het is beschikbaar in 34 prachtige kleuren (ontdek ze hier: https://www.sew4planet.nl/c/fournituren/naaigaren)

Stof. Ik raak niet uitgesproken over stof, niet gek als je een stoffenwinkel hebt toch 🙂 Waarom je beter voor duurzame stoffen kan gaan leg ik je liever in een ander blog uit. Ook de verschillende soorten stoffen kan je even nalezen in een vorig blog: https://sew4planet.blog/stof-over-stoffen/

Naaimachinenaalden: Schmetz heeft goede kwaliteit naalden en verschillende typen, afgestemd om jouw behoeften. Voor gebreide stoffen gebruik je een stretch of jersey naald. Deze naald heeft een afgeronde punt, om je stof niet te beschadigen. Voor geweven stoffen kan je een universele naald gebruiken met een scherpe punt. Voor zware jeansstoffen of leer heb je ook speciale naalden die snijden. Let op de maatvoering van je naald, die herken je aan de kleurcode op je naald. Om de juiste toepassing van je naald te checken kun je gebruik maken van de Schmetz app op je telefoon. Die helpt je de kleurcode te ontcijferen. Handig als je een tijdje geleden een naald geplaatst hebt en niet meer precies weet welke 😉

Scharen. Gebruik 1 specifieke stofschaar om je stoffen te knippen en gebruik deze schaar voor niets anders. Doe je dat wel, dan wordt deze bot en kan je niet meer met precisie je stoffen knippen. Een kartelschaar kan handig zijn om geweven stoffen te knippen, zodat deze minder gaan rafelen. Een papierschaar is ook onmisbaar in je naaiatelier.

Patroonpapier. Dit is specifiek papier wat erg dun en doorschijnend is. Met een goede lamp erboven kunt je dit bovenop je patroon leggen, de patroondelen overnemen met een potlood of dunne stift en daarna uitknippen. Knip dit ook niet uit met je stofschaar, maar met je papierschaar!

Zoommaatje. Dit is een speciaal kleermakersliniaal met afmetingen voor zomen etc. Handig als je een mouw op 2cm gaat omslaan bijvoorbeeld. Koop bij voorkeur een aluminium versie, deze zal niet smelten als je per ongeluk met je strijkijzer er langs komt. Let wel op dat metaal heet wordt!

Meetlint. Koop ook hier een goede kwaliteit voor en controleer of de maten kloppen. Omdat dit op termijn rekbaar is kan het voorkomen dat na een tijdje de maat niet meer klopt en er een paar milimeter of meer speling op gekomen is. Dan is het tijd deze te vervangen.

Spelden. Deze gebruik je om stofdelen die je aan elkaar gaat naaien vast te maken zodat deze niet verschuiven en je naden netjes zijn. Je kan kiezen voor metalen kopjes of glazen kopjes, maar plastic kopjes zullen smelten bij je strijkijzer.

Strijkijzer. Je gewone huishoud strijkijzer is voldoende! Gebruik deze om je naden plat te strijken, eventuele kreuken te verwijderen, zomen vast te strijken etc.