Hoe hack je een naaipatroon om de zijnaden van een broek weg te laten?

Hoe hack je een naaipatroon om de zijnaden van een broek weg te laten?

02/11/2020 0 Door Sew4Planet

Mijn ideale pyamabroek heeft geen zijnaden en zit supersnel in elkaar, want het is een combinatie van het voorpand en achterpand in 1 stuk. Dus als je dubbele stof snijdt ben je in 1 keer klaar en kan je zo gaan naaien. Ideaal!

Normaliter gebruik ik het pyama patroon van Minikrea hiervoor, maar die kon ik laatst niet vinden 🙁 In plaats van lang te gaan zoeken besloot ik het patroon wat ik liggen had van een makkelijke jogger te hacken! Het was de nieuwe release van Sofilantjes*, namelijk de cessatio*. Dit patroon heeft losse voor- en achterpanden en bevat 1cm naadwaarde. De stappen om hier 1 patroon van te maken zet ik graag voor jou op een rijtje 🙂

Stap 1: Teken de naadwaarde van de zijnaad

Daarmee bedoel ik dat je de naadwaarde die er al in zit zichtbaar maakt. De naadwaarde is door de ontwerper toegevoegd, maar er is geen lijn om die aan te tonen. Dus die lijn ga je tekenen. Dat kan heel makkelijk door 1cm van de zijnaad (de rechte kant van het voor- en achterpand) een streep te trekken, evenwijdig aan de rand.

Gebruik jij een patroon zonder naadwaarde dan hoeft dit niet, ga gelijk naar stap 3.

hier zie je rechts de potloodlijn waarmee ik de naadwaarde gemarkeerd heb op beide panden

Stap 2: Knip de naadwaarde van de zijnaad af

Zowel het voorpand als het achterpand bevat naadwaarde, dus knip je die van beide panden af.

Gebruik jij een patroon zonder naadwaarde dan hoeft dit niet, ga gelijk naar stap 3.

je ziet in het midden de afgeknipte naadwaarde, in mijn geval 1cm aan beide panden

Stap 3: Plak voorpand en achterpand aan elkaar

De rechte kanten van beide panden, de zijnaden, plak je tegen elkaar aan. Let er goed op dat je dat zo precies mogelijk doet.

Je maakt 1 pand door voorpand en achterpand netjes aan elkaar te plakken.

Stap 4: knip of snijd je stof uit

Leg je stof dubbel, maar let er wel op dat je een goede en een verkeerde kant naar boven legt. Je panden moeten namelijk gespiegeld geknipt of gesneden worden. Je hebt nu 1 stuk stof waarmee je 1 pijp van de broek kunt maken in 1 beweging.

Dit is je pand voor 1 broekspijp. Links zie je de kruisnaad van het voorpand, rechts de kruisnaad van het achterpand.

De stof die ik gebruik in dit voorbeeld is de heerlijk zachte uni jersey van Tygdrommar in kleur donkerblauw. De stof is licht genoeg om in bed te dragen en valt mooi licht bij een losse broek. Combineer met een leuke kerstprint voor het shirt!

Om de broek snel in elkaar te zetten heb ik ook nog een paar tips. Je kan namelijk in een paar stappen de broek afmaken!

Stap 1: leg je stof met de goede kant naar binnen over de zijnaad op elkaar en naai de binnenkant van de broekspijp (voor beide lappen).

Hier zie je dat na 1 stap de broekspijpen al klaar zijn

Stap 2: Naai de kruisnaad

Stop de broekspijpen in elkaar, met de goede kanten naar elkaar toe. Neem 1 broekspijp en haal die met de verkeerde kant naar buiten toe. Stop hier de andere broekspijp in, met de goede kant naar buiten. De panden raken elkaar nu met de goede kanten. Let erop dat je de naden die je net genaaid hebt netjes tegen elkaar aan legt. Speld nu de kruisnaad en naai/lock deze.

gebruik vooral spelden om je kruisnaad in het midden netjes te maken, zorg dat je binnenbeen naden goed op elkaar aansluiten.
werk de kruisnaad af met een zigzag of lock steek
Haal je broekspijpen uit elkaar en je broek is al bijna af! Vergeet niet je naden netjes te strijken voor je gaat afwerken 😉

Stap 3: werk de broek af met boordjes

Ik gebruikte een tailleband met elastiek erin en boordjes onderaan de broekspijpen, maar je kan ook de broekspijpen verlengen en een zoom toepassen.

Dit is een supersnelle manier om met weinig moeite een stapeltje simpele broeken te naaien. Fijn en handig als je kind ineens een groeispurt maakt of als de herfst je verrast en je ineens nieuwe pyama’s nodig hebt 🙂

* de link naar Sofilantjes in een affiliate link. Dat betekent dat ik 10% krijg van de aankopen die via deze link gedaan worden. Jij betaalt hiervoor niet meer dan anders.