Hoe repareer ik een gat in een spijkerbroek (jeans)?

Hoe repareer ik een gat in een spijkerbroek (jeans)?

30/10/2019 0 Door Sew4Planet
Dat is toch zonde om weg te gooien? En het is ook niet de tijd van het jaar om er een short van te maken!

Mijn zoontje (5,5) zit in die fase waarin hij elke dag van school komt in een flink gescheurde broek bij de knie, vaak beide knieën.. dat dus. Goede gelegenheid om hier dus aandacht te besteden aan hoe je dat makkelijk kunt oplossen en wat je precies nodig hebt.

Zelf gebruik ik een superhandig pakketje daarvoor, het spijkerbroek reparatiesetje van sew4planet.nl (vind het hier).

Ik wil je hier graag stap voor stap laten zien hoe eenvoudig het werkt en je op die manier overtuigen om ook je kleding, tassen, etc. zelf te repareren! Op die manier heb je niet alleen langer plezier van je spullen, maar spaar je ook geld uit én je draagt je steentje bij aan het herstellen van de planeet (sew4planet betekent via duurzame zelfmaakmode een tegenbeweging maken aan de verwoestende niet-biologische textielbranche)

Ok, terug naar het gat in de broek. Mijn zoontje had flink zijn best gedaan: bij beide knieën zaten grote gaten, aan 1 kant zelfs zo groot dat z’n been er doorheen zou passen!
Ik ben begonnen met de broekspijpen aan de goede kant netjes te strijken en de vorm van de broek goed te krijgen (niet dat je achteraf ziet dat je het gat ‘opgevuld’ hebt en de vorm niet meer lekker zit). Toen heb ik de broek omgekeerd en weer de beide kanten van het gat/scheur netjes tegen elkaar aan gestreken. Vervolgens heb ik uit het setje het stuk jeans gepakt en op maat geknipt en op hetzelfde formaat het plakvlies geknipt.

Het plakvlies leg je eerst op het gat (zorg dat het gat dicht is: de randen zo aansluitend mogelijk tegen elkaar en kijk dus ook uit dat je de natuurlijke vorm van de broek niet scheef trekt). Op het stukje plakvlies leg je vervolgens het stukje jeans met de mooie kant naar onder (want je werkt aan de binnenkant/verkeerde kant van de spijkerbroek en wil dat het er aan de goede kant netjes uitziet als er door het gat een gedeelte zichtbaar is).

Dan neem je je strijkijzer en pers je dit 30 seconden. Gebruik geen stoom en ga niet heen en weer bewegen met je strijkijzer zoals je normaal doet met strijken. Laat je strijkijzer ter plekke staan en geef zoveel mogelijk druk. Als je een hittebestendige ondergrond hebt ipv een strijkplank werkt dat ook zeer goed. Of doe zoals ik: leg het 30 seconden onder de transferpers 🙂

Je wil natuurlijk de broek achteraf nog kunnen wassen, doe dat op 30 graden. Dat is zoiezo milieuvriendelijker dan kookwas maar zo voorkom je dat de plakvlies oplost!

Heb je vragen? Of heb je hier zelf ook ervaring mee en wil je wat aanvullen? Of vind je het gewoon een leuk artikel? Laat dan een reactie achter!

Voila.. het resultaat! in 5-10 minuten is de broek weer dicht, het ziet er stoer uit en is klaar om gedragen te worden bij de volgende speelpartij.