Jersey blouse in biotricot

Jersey blouse in biotricot

13/03/2020 0 Door Anoniem Anoniem

Natuurlijk kun je van jersey stof een t-shirt maken, of een jurk. Maar ik dacht: waarom niet een blouse?! Kan dat, een blouse van rekbare stof? Jazeker, de Jersey Bluse Umeko-B van B-patterns is er voor ontworpen 🙂

Stofkeuze en stofberekening

Toen ik de Spheres print van Fabrilogy zag in de webshop van Sew4Planet, was mijn keuze snel gemaakt. Deze GOTS gecertificeerde biotricot heeft mooie tinten donkergrijs, wit, rose en bordeaux. Het dessin repeteert om de 18,5cm, wat een mooi effect geeft.

Ik koos voor de variant met korte mouwen en op basis van de matentabel van het patroon ging ik voor maat 40. Daarbij werd een stofbenodigdheid van 90 centimeter opgegeven. Aangezien ik genoeg stof wilde om het design aan de voorkant en de mouwen netjes te laten doorlopen, besloot ik 1 meter stof aan te schaffen. Deze heb ik volgens het voorschrift op 40 graden voorgewassen en daarbij is er 3% krimp ontstaan. Best netjes, als je rekening houdt dat stoffen tot 10% kunnen krimpen!

Mijn Jersey Umeko-B Bluse

Ik heb het patroon gehackt. Ik begon met aangeknipte knoopsgatbiezen i.p.v. een losse bies, ik tekende in de vorm geknipte knoopsgatbeleggen, een valse mouwomslag en liet de plooi middenachter iets doorlopen in het knoopsgatbeleg. Tijdens het knippen bedacht ik een paspelband langs de knoopsgatbiezen en de kraagstaander. Door een klein stukje van het beleg naar de voorkant te laten vallen en het vervolgens in de stiknaad door te stikken, creëerde ik op eenvoudige wijze een paspelband.

Alle beleggen zijn gemaakt van de witte achterkant van de stof, zodat er contrast toegevoegd wordt zonder extra stof aan te schaffen. Daarbij ben ik een middagje zoet geweest met puzzelen om alle patroondelen zó op de stof te leggen, dat het patroon mooi doorliep. Na 7 uur locken, stikken, knoopsgaten maken, afwerken en knopen aanzetten was mijn Jersey blouse eindelijk klaar.

Het resultaat: een stijvolle blouse die de hele dag ongelooflijk lekker aanvoelt.

Review: het patroon Umeko-B Bluse

Het patroon is zonder toegevoegde naadwaarden en kan je na aanschaf downloaden als PDF patroon. Daarbij krijg je een A4 en een A0 bestand en instructies. De instructies zijn in het Duits en inclusief illustraties; foto’s en tekeningen. Ik koos er voor om 1,5 cm naadwaarde aan te tekenen, want het heeft mijn voorkeur om platte naden te naaien. Voor de mouwkop en armsgaten gebruikte ik 1 cm naadwaarde. Voor het aanzetten van de mouwen heb ik niet de instructie gevolgd, deze heb ik ingezet nadat de zij- en schoudernaden gesloten zijn.

Draagcomfort van de blouse

Deze Jersey blouse heeft alles in zich. Het is een ideaal kledingstuk voor verstokte t-shirtdragers, die toch graag een keer een blouse aanwillen zonder in te leveren op comfort. Het is een uniek en prachtig kledingstuk dankzij deze mooie Spheres stof van Sew4Planet. Deze stof voelt heerlijk aan en heeft een fijne dikte, zodat de blouse ook na een dag dragen nog steeds zijn vorm behoudt.

Stofoverschot voor dit project

Ik vind het altijd fijn om te berekenen hoeveel stof ik na afronden van mijn project overhoud. Dat doe ik door de stof te wegen: eerst voor het knippen en daarna als het kledingstuk af is. Voor dit project had ik een restant van 45 gram, wat neerkwam op een stofoverschot van 13%. Daar zal ik weer een mooie toepassing voor bedenken!

De stof: Spheres print Fabrilogy biologische jersey

Ben je benieuwd naar de stof? Ga dan gauw naar de webshop!

Deze tutorial is geschreven door een lid van de sewing community van Sew4Planet. Ivm privacywetgeving worden er geen persoonsgegevens meer gedeeld van de schrijfster.