Maak kennis met.. Marit

Maak kennis met.. Marit

02/03/2020 1 Door Marit Prins

Hi, ik ben Marit. Ik ben 33 jaar, en met mijn man en 2 kinderen woon ik in een heerlijke Vinex-wijk in Huis ter Heide. Ik heb een zoontje van bijna 3 en een dochtertje van 6 maanden. Ik werk parttime als officemanager en verkoop handgemaakte kleding via mijn eigen webwinkel.

Hoe ik begon met naaien

Mijn moeder naaide vroeger al kleding voor mij en mijn broertje. En ook zij was niet vies van een beetje #selfishsewing. In mijn tienerjaren heeft zij mij wegwijs gemaakt achter de naaimachine. Mijn eerste werkstuk was een blouse voor mezelf in een witte embroderie. Ik had hem gemaakt voor een voorspeelavond voor blokfluit.

Natuurlijk was naaien niet meer hip toen ik echt ging puberen, maar toen ik zwanger was van de oudste heb ik het weer opgepakt. Dat liep al gauw uit de hand en inmiddels naai ik zoveel dat ik mijn eigen naaikamer heb.

Ik naai voor mezelf en voor mijn kids. Voor mijn dochter naaien vind ik toch wel het leukste, al die lieve kleine jurkjes en alles met ruffles en strikjes, geweldig! Het leukste vind ik twinning: als ik iets voor mezelf maak, dat ik voor haar een matchend setje kan maken.

Mijn machinepark

Ik heb een Pfaff naaimachine en een Bernina overlock machine.

Mijn Bernina is een occasion. Toen ik zelf weer veel ging naaien kreeg ik van mijn moeder een lockmachine. Zo eentje van de Aldi die ze op marktplaats had gekocht. Ik kan je vertellen, die machines kunnen niet tegen iedere dag naaien, dus na een half jaar was deze compleet overstuur. Ik bracht hem weg voor onderhoud en ging naar huis met een nieuwe. Heel blij ben ik met mijn tweedehands werkpaard!

Vorig jaar heb ik een nieuwe naaimachine gekocht. Ik ging steeds ingewikkeldere patronen naaien, en had behoefte aan een professionelere naaimachine.

Fan van Misusu patronen

Mijn favoriete patronen merk is Misusu! Echt zonder enige twijfel. Ik houd van de pasvorm, voor mezelf maar ook voor de kids. De patronen hebben oog voor detail en altijd diverse opties. Dus ze zien er super uit, maar zijn ook geschikt voor basics.

Daarnaast maak ik soms gebruik van de patronen van La Maison Victor. Ik merk dat het soms even zoeken is met de pasvorm, maar inmiddels heb ik er mijn draai in gevonden en maak ik er mooie dingen mee!

Duurzaamheid is de toekomst

Je kunt niet leven alsof het je laatste dag is, want anders heb je niks meer om door te geven aan je kinderen.

Ik zeg nu al tegen mijn peuter als hij de kraan aan laat staan: dat is slecht voor het milieu. Wij gaan bewust om met energie en we hebben zonnepanelen. Ik ga met de bus naar mijn werk en fiets naar de bushalte.

Wij scheiden afval, vooral plastic, want oh my! die plastic soep. Daar word ik echt verdrietig van. RVS rietjes werken net zo goed! Ik koop geen kleding in fast fashion winkels, en probeer als ik kleding koop te kijken naar de duurzamere collecties. Daarom wil ik ook graag zelf kleding maken, zo weet ik beter waar alles vandaan komt.

Ik geloof wel in: stapje voor stapje. Je kunt niet ineens 100% duurzaam zijn. Wij hebben wel 2 auto’s en ik koop ook wel eens iets wat niet helemaal duurzaam is. Ik geloof erin dat ieder steentje bijgedragen helpt. Feit is dat de meeste stoffen die ik gebruik GOTS zijn, dat is ook mijn bijdrage. Zo heb ik bijvoorbeeld ook wasbare inlegkruisjes geprobeerd, maar dat was het toch niet helemaal voor mij.

Ik wil mij dit jaar (2020) richten op:

  • Herbruikbare wattenstaafjes
  •  ik wil zelf wasbare wattenschijfjes maken
  • nog vaker de fiets pakken in plaats van de auto: als de kleinste zometeen ook op de fiets kan ga ik dat heel fijn vinden!

Waarom Sew4Planet?

Ik vind de stoffen van Sew4Planet erg mooi! Wat ik fijn vind is dat Kathleen een GOTS collectie heeft met mooie designs en ook gewoon basic stoffen die leuk geprijsd zijn. Want zeg nou zelf, duurzaam is leuk. Maar dat hoeft dus niet duur te zijn! Dat kan nu dus niet meer je excuus zijn 😉