Maak kennis met.. Sjoukje

Maak kennis met.. Sjoukje

19/02/2020 1 Door Sew4Planet

Heerlijk leven op het platteland in Groningen

Hi! Ik ben Sjoukje, getrouwd met een melkveehouder en samen ouders van 2 stoere kleutermeiden en 1 baby jongen. We wonen op het platteland van Groningen, heerlijk in het groen. Sinds het afronden van mijn opleiding als psychiatrisch verpleegkundige werk ik de afgelopen jaren als ambulant verpleegkundige.

Ik heb ook een opleiding gevolgd als modeontwerper en sinds de komst van mijn kinderen ben ik weer vaak achter de naaimachine te vinden. Ik maak graag dingen voor het hele gezin. Waar ik van hou zijn geometrische vormen, veel kleur en mijn eigen draai geven aan een patroon.

Sjoukje, ook bekend onder @dutch-sjouk

Hoe ik begon met naaien

Ik begon al jong met naaien, eerst nog met de hand. Mijn vader had een meubel en scheepsstofferderij aan huis, dus waren er altijd wel stofresten onder de werkbank te vinden. Daar ging ik graag mee knutselen!

Toen ik 14 was ging ik uit pure frustratie met zelf kleding maken aan de slag. De kleding die ik graag wilde was namelijk vreselijk duur én de pasvorm was voor mij dramatisch. Broeken pasten me nooit goed door een groot verschil tussen de taille en heupen.

Mijn mode opleiding

Mijn moeder leerde mij de basis van het naaien en sindsdien ben ik er helemaal aan verslingerd! Ik moest en zou naar de kunstacademie, direct na de HAVO! Het werd een pittige studie, maar daar heb ik wel het patroontekenen en een visie op kleding ontwikkeld. Toen ik ging studeren kreeg ik een Pfaff Dualmatic van een vriendin van mijn moeder. Zij was blij dat ze hem kwijt was, en ik naai er nog steeds mee! Daarnaast gebruik ik ook een basis lockmachine van Brother, die prima werkt voor mij.

Voorliefde voor Scandinavisch

Alhoewel ik niet aan de slag gegaan ben als modeontwerper, heb ik wel nog steeds uitgesproken ideeën over hoe een kledingstuk eruit moet zien. Mijn inspiratie krijg ik soms door een patroon, soms door stoffen.

De Scandinavische stoffen en kleding hebben mij altijd aangesproken, wat een stukje door mijn opvoeding komt denk ik. Mijn ouders hadden namelijk ook veel met Scandinavische stijl. Samen met mijn moeder heb ik nog een tijdje een winkel met Scandinavische kleding gerund. Daar verkocht ik ik ook mijn eigen kleding ontwerpen, alleen bleek dat helaas niet rendabel.

Nog steeds naai ik het liefste met de frisse kleuren en prachtige stoffen die uit het noorden komen. Merken als PaaPii en Elvelyckan Design vind ik prachtig, zowel in kwaliteit als in ontwerp.

Duurzame stoffen

Ik vind het belangrijk dat stoffen zo schoon mogelijk geproduceerd worden, omdat we op die manier verantwoord kleding kunnen maken. Daarnaast is het super om te zien dat deze stoffen na het wassen ook mooi blijven. Dan heb je echt eer van je werk!

Misusu patronen

Ik naai heel graag met de patronen van Misusu, omdat het strakke ontwerpen zijn en er veel ruimte is voor colour blocking. Ik test zelf regelmatig patronen voor deze ontwerper en vind het leuk om het ontwikkelingsproces van binnen uit mee te maken. Daarnaast heb ik op deze manier veel naaisters leren kennen, wat altijd gezellig maar ook nog steeds erg leerzaam is. Je kunt namelijk altijd om tips vragen! Het is een mooie community die elkaar graag helpt op naaigebied en daarbuiten.

Waarom Sew4Planet ?

Ik vind het super gaaf om als gastblogger aan de slag te gaan voor Sew4Planet! Ik heb hiervoor gekozen omdat de stoffen hier prachtig, duurzaam én betaalbaar zijn. Dat vind ik toch een gouden combinatie om zelf mee aan de slag te gaan. Via Sew4Planet heb ik nieuwe stoffen merken ontdekt en toegang gekregen tot super veel basic kleuren in jersey, french terry en summer sweat. Als je contact opneemt met Kathleen, zul je merken dat zij iemand is met wie je goed kunt overleggen wat betreft stoffen combinaties of voorstellen. Ze is betrokken en heeft een oprechte passie voor duurzame stoffen!