Maak kennis met.. Sonja @sewingalacarte

Maak kennis met.. Sonja @sewingalacarte

Hallo, ik ben Sonja. Samen met mijn echtgenoot woon ik vlakbij de zee, aan de rand van de prachtige tulpen- en hyacintenvelden. We hebben samen twee dochters, die inmiddels niet meer thuis wonen. Ik hou van koken, wandelen, yoga en naaien!
In mijn vrije tijd maak ik naast kleding ook tassen en knuffels. Soms pak ik ook wel eens breinaalden of een haakpen om iets moois te maken.

Waarom zelf kleding maken?

Voor mij begon het allemaal zo’n 6 jaar geleden. Ik was toe aan een nieuwe zakelijke broek, maar ik vond nergens eentje die mij fatsoenlijk paste. Ik irriteerde mij ook flink aan gekochte kleding: designs die niet netjes doorliepen, t-shirts die na 1 wasbeurt al scheef trokken, etc. Daarbij was ik steeds meer achter de naaimachine te vinden om losgeraakte naden te repareren en afgevallen knopen aan te zetten. Kortom, het was tijd om zelf aan de slag te gaan! Veel ervaring had ik niet, maar wel een flinke dosis doorzettingsvermogen.

Stof tetris

#stoftetris is inmiddels een begrip voor Sew4Planet, en ook ik ben er al lang geleden achter gekomen dat stofopgaves in naaipatronen soms erg ruim zijn. Ik heb mezelf aangeleerd om diverse patroondelen altijd zo economisch mogelijk neer te leggen, dat is mijn uitdaging!

Mijn machinepark

Herkenbaar? Zonder eigen naaikamer is het vaak zoeken naar een fijne werkplek om te naaien..

Ruim 10 jaar geleden kreeg ik van mijn ouders de Pfaff Ambition 1.0 cadeau. Dit is een veelzijdige machine, waarop ik het eerste jaar ook t-shirts naaide. Daarbij kreeg ik steeds meer het idee dat een lockmachine daarvoor ook wel handig zou zijn. Toen ik eind 2014 een flinke meevaller had in mijn eindejaarsuitkering, kocht ik de lockmachine Juki MO-654DE én de coverlockmachine Janome Coverpro 2000cpx. T-shirts maak ik sindsdien vaak uitsluitend met de lockmachine. Voor de mouwen en zomen maak ik dan gebruik van een flatlockseam, omdat ik het een leuk detail vind.

Een flatlockseam is een locksteek die je losjes maakt met je lockmachine, zodat je deze kunt “opentrekken” en zo een mooie platte steek hebt die er ook fraai uit ziet.

Voor wie ga ik achter mijn Pfaff zitten?

In principe voor iedereen! Verzoekjes, iets anders dan kleding? Ik vind het allemaal leuk om te maken. Zo maakte ik onlangs blazers voor een team roeiers, pakken voor het bestuur van de roeivereniging, stoffen tulpen voor een beurs, surprises voor Sinterklaas en versieringen voor kerst! Restanten van stoffen gebruik ik om babykleertjes te maken voor Stichting Baby Spullen. Afgedankte kleding geef ik graag een transformatie en soms wordt het een nieuwe kledingstuk. Oude jeans kan je zo gebruiken om tassen te maken voor allerlei doeleinden. Ook maak ik graag iets memorabel voor mensen die moeilijk afscheid kunnen nemen van een favoriet kledingstuk.

Mijn favoriete patronen

Toen ik begon, gebruikte ik naaipatronen uit Knipmode en Burda, maar inmiddels gebruik ik bijna uitsluitend PDF patronen. Mijn keuze in designers is daarbij redelijk gevarieerd. Ik kijk erg naar wat een patroon te bieden heeft, het moet iets aparts hebben! Met Misusu en Wardrobe by me heb ik goede ervaringen. Beide designers leveren goede patronen die pas uitgebracht worden als deze uitvoering getest zijn. De patronen hebben verder een goede, uitvoerige beschrijving met duidelijke illustraties.

Tip 1: kijk bij een (nieuw) patroonmerk altijd eerst of de designer een gratis patroon aanbiedt. Zo’n gratis patroon is eigenlijk het visitekaartje van de designer en dit zegt veel over de kwaliteit van de rest van de patronen.

Tip 2: Op internet en social media zijn vaak veel voorbeelden te vinden van een designer naaipatroon. Veel naaisters hebben immers een blog en schrijven graag over hun ervaringen met bepaalde patronen. Daar kun je dan veel van leren!

Naaimagazines

Als ik gebruik maak van een tijdschrift, dan is het wel eens voor manlief. Ik gebruik dan graag een patroon uit La Maison Victor, een gezinsblad met patronen voor moeder, vader en kind. Ik vind het prettig dat LMV een goede, duidelijke beschrijving geeft met illustraties. Een vergelijkbaar blad is FibreMood, ook bijzonder goed geschikt voor beginnende kledingmaaksters.

Ik kies voor GOTS stoffen én dus Sew4Planet

Mijn persoonlijke missie is om op verantwoorde wijze materialen te gebruiken. In eerste instantie betekende dat voor mij zo zuinig mogelijk omgaan met hoeveelheden. Daarna ging ik aan de slag met hergebruiken van materialen en nu ligt mijn focus op stoffen welke op verantwoorde wijze geproduceerd zijn.

Ik ervaarde mijn zoektocht naar verantwoorde stoffen als zoeken met een kaarsje.. maar gelukkig biedt Kathleen van Sew4Planet hiervoor de oplossing! In de webshop van Sew4Planet vind je namelijk alleen maar duurzame stoffen, geproduceerd met liefde voor mens, dier en milieu. Dat garandeert zij door alleen katoenen stoffen op te nemen welke GOTS gecertificeerd zijn. Ik vind dat een prettige gedachte, dat vanaf het moment dat de vezel ontstaat tot het moment dat het handgemaakte kledingstuk klaar is, er rekening is gehouden met de natuur én de arbeidsomstandigheden van de werkers. Ook weet je dan zeker dat er geen kinderarbeid aan te pas gekomen is. Zo kun je echt genieten van je creaties 🙂