Mijn favoriete DIY huishoudrecepten

Mijn favoriete DIY huishoudrecepten

11/11/2019 1 Door Sew4Planet

Ken je dat, een kast vol met schoonmaakmiddelen? Een middel voor de vloer, een middel voor de keuken, een andere voor de badkamer,.. Wist je dat dat helemaal niet nodig is en dat je ook eigenlijk niet zoveel geld hoeft uit te geven aan schoonmaakmiddelen? Je kan namelijk heel eenvoudig met een paar basisingrediënten zélf maken wat je nodig hebt om schoon te maken!

Handzeep

Wat kost het om iedere maand een nieuw flesje handzeep te plaatsen in je keuken, toilet(ten), badkamer, etc. Eerst en vooral in je portemonnee, de aanschaf lijkt per flesje mee te vallen maar als je al die flesjes over een jaar bij elkaar optelt kan je schrikken. Daarnaast kost het heel veel afval. Plastic afval, daar willen we toch met z’n allen vanaf?
De oplossing: schaf een herbruikbaar flesje aan met een schuimend pompje (anders werkt het niet) en de gebruik een beetje Castille zeep met water om zelf handzeep te maken. Misschien schrik je als je de aanschafprijs van een liter castillezeep ziet, maar reken het eens door als je weet dat je hier waarschijnlijk 1-2 jaar mee doet 🙂 Wil je een verzorgende handzeep, voeg dan een scheutje amandelolie toe. Dit voedt je huid en zorgt er, zeker in de wintermaanden, voor dat je huis niet uitdroogt. Wil je de handzeep ook nog antibacterieel maken, dan kan je aan de slag met etherische oliën. Alweer doe je daar heel lang mee want een of twee druppels is al voldoende. Zelf gebruik ik tea tree omwille van de antibacteriële werking en citroen of sinas voor een aangename geur. Houd je meer van ceder of rozen, dan voeg je daarvan een druppeltje toe. De keuze is aan jou, je maakt heel eenvoudig je eigen favoriete handzeep. Lekker goedkoop want je stopt er voor 90% water in, het schuimpompje maakt er lekker schuim van en je doet er weken mee!

Roest

Wel es last gehad van roest en aan de slag gegaan met bijtende chemische middelen om er vanaf te komen? Vaak niet zo prettig want die middelen irriteren makkelijk je ogen en huid en alweer is het niet goedkoop om aan te schaffen. Wat doe je dan wel? Gewoon in je keuken een flinke schep zout halen, op de roestplek(ken) strooien en daaroverheen een citroen uitknijpen. Laat het een half uurtje trekken en schuur het dan een beetje op. Je zal zien dat de roest heel eenvoudig verdwijnt en het oppervlak weer als nieuw is. Lekker goedkoop, en je huis ruikt ook nog es heerlijk natuurlijk fris!

Wasmiddel

Waarom het schap in de supermarkt zo vol staat met 101 verschillende soorten wasmiddel heeft maar 1 reden en die is puur economisch. Fabrikanten maken gebruik van onze behoefte aan gemak en verleiden ons met allerlei leuzen en geurtjes om maar plastic flesjes vol met chemische zooi te kopen. Alweer onnodig duur en vervuilend.. dus maak het lekker zelf!
40gram Marseillezeepvlokken (kies je eigen geurtje!), 40gram baksoda, 2,5 liter kokend water (om het in op te lossen) en een scheutje azijn. Laat het afkoelen en stop in een herbruikbare fles. Wast alles op natuurlijke wijze schoon en scheelt een hoop in je portemonnee. Ook geschikt als wolwasmiddel!

Met Marseillezeep kan je overigens ook zelf schoonmaakmiddel voor de vloer maken (gekookte vlokken laten afkoelen) of gebruik het als scheerzeep.

Vieze oven? weer als nieuw.. eigenlijk kan je met dit duo alles schoonmaken!

Ik heb me vroeger vaak suf geschrobd aan mijn ovenplaten, zelfs met een stomer kreeg ik ze niet helemaal schoon! Tot ik dit middeltje ging proberen. Het is best omslachtig en je moet er geduld voor hebben, maar het werkt echt! Spoel de ovenplaten schoon van loszittend vuil (alles wat niet vastgekoekt is) en strooi er daarna baksoda overheen. Zorg dat het als een papje met water kan hechten aan de aangekoekte resten. Leuk vinden mijn kinderen het om dit papje met een kwastje op te smeren, en zo doen we ook de binnenkant van de oven zelf. Laat dit een nachtje inwerken en pak dan een fles azijn erbij. Gewoon goedkope natuurazijn. Spray of giet dit eroverheen en aanschouw de magie.. alles gaat bruisen! De reactie van de azijn en de baksoda zorgt ervoor dat de baksoda, die gehecht is aan de vieze vette smurrie, losgemaakt wordt en met een beetje naschrobben van het goedje krijg je het zo schoon. Is het echt heel vies, dan moet je mogelijk het proces een keertje herhalen (ik doe het elke maand en dan is 1x prima om alles als nieuw te houden).

Dit duo gebruik ik eigenlijk standaard als allesreiniger. Voor aanslag op kranen, in de gootsteen, toilet,.. het is een wondermiddel. En naar verhouding erg goedkoop want ik koop om de zoveel maanden een kilo baksoda en een paar flessen azijn (geen plastic afval dus) en verder niks.

Boodschappenlijstje

Wil je hiermee aan de slag en vraag je je af wat je ook alweer nodig hebt?

  • 1 liter Dr. Bronner’s Pure Castile zeep (ik gebruik baby mild, te krijgen online of bij Holland & Barrett)
  • etherische olie naar keuze: tea tree (antibacterieel), citroen (geur),..
  • amandelolie (bij je drogist te verkrijgen)
  • schuimend pompje (zoek online naar schuimpomp en je vindt ze in alle formaten, vormen en prijzen)
  • citroen
  • zout
  • zeepvlokken (Marseillezeep is prima geschikt, je kan de vlokken online kopen of gewoon een stuk zelf raspen)
  • baksoda (sodium bicarbonaat/natriumbicarbonaat; kan je best online zoeken waar je goedkoop een grootverpakking kunt aanschaffen)
  • azijn

Heb je zelf nog fijne recepten, ervaring met deze en wil je wat toevoegen? Laat gerust een reactie achter.