Naaien als een pro: 7 tips om het perfecte t-shirt te naaien

Naaien als een pro: 7 tips om het perfecte t-shirt te naaien

06/04/2020 0 Door Sew4Planet

Best een simpel klusje toch, een t-shirt naaien? Maar hoe krijg je het zo strak dat het er helemaal perfect uitziet? Ik deel graag met jullie mijn 7 tips voor het beste resultaat!

1. Naai in de juiste volgorde

Als goed is begin je altijd met het dichtmaken van de schoudernaden, maar wat doe jij vervolgens? Heb je wel eens geprobeerd gelijk je halsboord te maken? Het voordeel daarvan is dat je shirt nog helemaal open is en je dus makkelijker overal bij kan. Je hebt meer ruimte en dat kan alleen maar resulteren in een strakke rand als je de tweelingnaald ingeregen hebt! Bovendien is het zo dat tricot meegeeft, dus als je shirt bijna klaar is heb je mogelijk wat rek erin, waardoor de boord die je zorgvuldig op maat gemaakt hebt te krap wordt. Voor een goede fit maak je de halsboord kleiner dan de halsopening in het shirt. Hoeveel kleiner hangt volledig af van je stof en hoeveel stretch erin zit. Voor de biotricot van Fabrilogy houd ik ongeveer 75-80% aan.

Ben jij gewend om de mouwen aan te naaien als de zijnaad al dicht is? Probeer dan eens eerst de mouwen te naaien en dan de zijnaden en de mouwen in 1 beweging dicht te naaien. Voor mij levert dat iedere keer weer een perfect resultaat op en het scheelt veel frustratie met kleine kindermaten wanneer je shirt nog open is, versus dat je in een krappe opening de mouw netjes moet inzetten.

Als laatste werk je de zomen af, onderin het t-shirt en bij de mouwen. Heb je echt een babymaatje, zou ik je echter aanraden om de zomen af te werken alvorens je de mouwen aannaait of de zijnaden dichtmaakt (voor de onderkant). Nadeel daarvan is wel dat het minder mooi is dat je zijnaad doorloopt tot aan het einde, dus dat die mogelijk zichtbaar is. En je moet heel strak spelden om de stiksels van je tweelingnaald perfect aan te laten sluiten en netjes door te laten lopen bij het sluiten..

2. Gebruik je naaimachine om te rijgen

Heb jij de neiging om je stoffen al snel onder de lockmachine te leggen en het zonder spelden of locken dicht te maken? Vaak gaat dat goed en waarschijnlijk ziet het er ook prima uit, maar wil je een perfect resultaat dan kan je vooraf best even rijgen.

Stel je naaimachine zo in dat je steeklengte maximaal is en verlaag je bovenspanning flink. Zelf stel ik 6mm steeklengte in en verlaag ik mijn bovenspanning naar 2,5. Mogelijk moet je even oefenen wat het beste resultaat geeft op jouw naaimachine, maar het is echt de moeite waard!

Rijgen met de naaimachine maakt dat je heel zorgvuldig kunt spelden (vooral op belangrijke plekken zoals naden die samenkomen) en je stof op de juiste manier kunt voorlopig naaien. Je kan het resultaat controleren alvorens je definitief dichtnaait of herbeginnen als het toch nog wat strakker moet. Een rijgdraad trek je zo uit, dus een excuus om niet te rijgen heb je niet meer! Om nog sneller je rijgdraad uit te halen kan je de onderdraad in een opvallende kleur doen, want je onderdraad trek je zo uit (die gaat namelijk niet door je stof heen zoals je bovendraad).

3. Vermijd knobbels (dikke stoflagen)

Strijk je naden netjes open als je boordjes maakt, dan heb je een mooie platte naad die je amper opmerkt. Ook kan je het boordje dan op die plek makkelijker aannaaien.

In de zoom kan je gelockte naden voorzichtig inknippen en langs elkaar heen leggen ipv over elkaar heen. Let op dat je niet te ver knipt, laat je naad wel dicht.

Heb je verschillende stoflagen met een gelockte naad die je op elkaar moet aannaaien? Leg dan de dikke naden ook netjes naast elkaar ipv op elkaar. Je naaimachine zal er makkelijker overheen gaan en je stiksel zal mooier doorlopen. Ook loop je minder risico op een gebroken naald of draad.

4. Locken met je naaimachine

Heb je wel eens gekeken of je naaimachine een locksteek heeft? Vaak heb je hier een speciaal voetje voor nodig, maar het resultaat kan even mooi zijn als met een (dure) lockmachine! Een locksteek heeft als voordeel tov een zigzagsteek dat het zowel de rand netjes afwerkt als een rekbare steek maakt. Je naad is dus rekbaar én mooi afgewerkt.

Heeft jouw machine ook een lockvoetje en speciale locksteek?

5. Dubbeltransport voor tricot

Het kan best een uitdaging zijn om met een naaimachine tricot / jersey / gebreide stof te naaien. Dit komt doordat deze stof rekbaar is en het transport op je naaimachine je stof kan uitrekken, of de onderste laag sneller voortbeweegt als je twee lagen tricot naait.

Vaak gaat het beter als je met je naaimachine gebruik maakt van een dubbeltransportvoetje. Vele merken hebben dit, al is de kwaliteit wisselend. Het zou wel een oplossing kunnen bieden als je dit een uitdaging vindt.

Dubbeltransport beweegt ook de stof aan de bovenkant voort

6. Smalle boordjes afwerken aan de binnenkant

Heb je weinig ruimte om te werken, dan kan het afwerken met een tweelingnaald echt een uitdaging zijn. Vaak zoek ik dan de weg van de minste weerstand op. Als ik mouwen afwerk, draai ik altijd het t-shirt binnenstebuiten (goede kant naar binnen) en dan naai ik aan de binnenkant, dat levert flink meer ruimte op om te naaien.

Geef jezelf zoveel mogelijk ruimte om mooi te kunnen afwerken..

7. Rechte stukjes naaien ook een rondje

Nog een tipje: een rondje bestaat uit kleine rechte stukjes, dat kun je ook toepassen als je gaat naaien. Als je steeds een klein stukje naait terwijl je de stof recht tegen je naadwaarde lijntje houdt, kan je netjes in een rondje toch een recht stiksel naaien.

Steeds een paar cm rechtstikken en dan je stof mee laten draaien geeft een mooi strak resultaat.

Pagina's: 1 2