Tutorial: Stripes legging

Tutorial: Stripes legging

21/02/2020 0 Door Anoniem Anoniem

Voor Sew4Planet mocht ik aan de slag met deze fan-tas-tische stof van Elvelyckan Design. Voor wie mij al langer kent mag het geen verrassing zijn dat ik met de streepjes aan de slag ging… Ik heb echt een tik met strepen matchen, het móét perfect zijn! Doorgaans ben ik een chaotische creatieveling, maar hier ben ik toch een beetje obsessief mee.. 

Ik deel graag met jou mijn tips en trucs zodat jij ook zulke mooie resultaten kunt behalen! Ik zal je uitleggen hoe je strepen mooi kunt laten aansluiten en een figuur op het patroon aan te brengen. 

Aan de slag

Om het patroon goed te laten aansluiten, geef je de hoek van de streepjes al aan op de patroondelen. Hiervoor gebruik je transparant patroonpapier, zorg daarbij dat je de strepen van de stof er goed doorheen ziet.

Eerst trek je het basispatroon over (in mijn geval de Easy Cuff legging van Misusu, maar de Minikrea variant van Sew4Planet kan ook goed). Op het midden van het voorbeen en achterbeen trek je een lengtestreep.

Vervolgens teken je de eerste zigzag lijn in de hoek die je wil. Leg dan het patroon op de stof, zodat je de juiste afstand van de strepen kan overnemen. Je kan ook nauwkeurig deze afstand opmeten. Dit geeft al een goed beeld van het gekozen patroon en of deze het gewenste effect geeft. 

Knip de patroondelen los en speld ze aan de hand van je getekende lijnen op de stof. Vergeet niet naadwaarde toe te voegen waar nodig! Knip nauwkeurig je patroondelen uit je stof.

Zorg er bij het afspelden voor dat er om de streep, (overdwars!!) een speld zit, zodat er weinig verschuiven kan. Daarna ga je het geheel rijgen en goed strijken. Dat doe ik machinaal, met een grote steek die makkelijk weer losgemaakt kan worden na het definitieve dichtnaaien. Het voordeel van het rijgen is dat je het resultaat goed kunt controleren. Moest het niet perfect zijn kan je de rijgdraad makkelijk weghalen en opnieuw spelden. Als je helemaal tevreden bent, ga dan je werk definitief naaien en haal daarna je rijgdraad weg.

Durf jij het nu ook aan, of heb je nog vragen? Laat het mij weten in een reactie! Alvast veel succes 🙂

Gebruikte stof

Ben jij ook benieuwd naar deze prachtige stof, bekijk deze dan hier.

Deze tutorial is geschreven door een lid van de sewing community van Sew4Planet. Ivm privacywetgeving worden er geen persoonsgegevens meer gedeeld van de schrijfster.