Wat is het verschil tussen een overlock en een coverlock machine?

Wat is het verschil tussen een overlock en een coverlock machine?

22/06/2020 1 Door Sew4Planet

Wat is een overlock machine en wat doet deze?

Foto gemaakt door By Joy Photography

Een overlock machine gebruik je in essentie om randjes af te werken aan de binnenkant (verkeerde kant van de stof). Bij professioneel gemaakte kleding zie je dat de naden binnenin gelockt zijn, er gaan draden over de rand heen, wat er heel strak uitziet. Bij geweven stoffen voorkomt dit dat de stof gaat rafelen en bij rekbare stoffen dat die gaat krullen.

Wat is het verschil tussen een “gewone” naaimachine en een overlockmachine?

Foto gemaakt door By Joy Photography

Een naaimachine heeft in principe 1 bovendraad en 1 onderdaad. Deze worden in de stof samen gevlochten en dat geeft een mooie steek aan de voorkant en achterkant die een rechte lijn volgt.

Een lockmachine heeft standaard 2 bovendraden en 2 onderdraden, ook wel loopers genoemd. Je kan er wel voor kiezen om maar 1 bovendraad te gebruiken, dan heb je aan de voorkant een rechte steek en aan de achterkant een vervlochten dubbele draad. De loopers worden op een bepaalde manier gevlochten, zodat deze ook over de rand van je stof gaan. Daarom is het op deze manier niet mogelijk om weg van de rand te locken. Wil je dat wel, zijn daar wel manieren voor, maar in de basis is dit de functie van de lockmachine.

De naaimachine heeft geen mes, de lockmachine wel. De lockmachine gebruikt het mes om de randen bij de snijden, tenzij je ervoor kiest om de stof er net langs te laten glijden. Bij sommige lockmachines kan je het mes wegklappen, maar dat is een risico omdat je stof in theorie niet goed getransporteerd zou kunnen worden met alle gevolgen vandien..

Een naaimachine heeft een aardige snelheid die je bij de duurdere modellen kunt instellen van heel traag tot vrij snel. De lockmachine heeft maar 1 snelheid en die is.. volle gas! Je kan wel ietsje minder snel door je pedaal minder door te drukken, maar eigenlijk is de lockmachine gemaakt om heel snel en hard te rammen.. zo klinkt het ook 🙂

Een naaimachine kan je dus prima gebruiken voor precisiewerk, een lockmachine vraagt wat oefening en handigheid..

Wat is een coverlock machine en wat doet deze?

Hier zie je hoe ik met de coverstitch mooi de halsboord kon doorstikken

De coverlock machine is bedoeld om stof aan de buitenkant (goede kand van de stof) professioneel af te werken. Denk daarbij aan alles waar je bij de naaimachine een tweelingnaald voor zou gebruiken.. en zoveel meer!

Wat is het verschil tussen een overlock machine en een coverlockmachine?

Een coverlock machine lijkt op een overlock machine, behalve dan dat deze geen mes heeft en dus niet over de randen van je project kan naaien. Maar je kan ook meerdere bovendraden gebruiken en ook deze machine is gemaakt om op volle kracht te naaien.

Wat zijn de mogelijkheden met de coverlock machine?

Kies je voor 1 bovendraad, dan krijg je een kettingsteek. Die ziet er aan de voorkant hetzelfde uit als een rechte steek op de naaimachine, maar aan de onderkant heeft deze vervlochten draad, waardoor die rekbaar is. Heel handig dus voor tricot of french terry!

Met 2 bovendraden krijgt je aan de voorkant het effect van een tweelingnaald, maar aan de achterkant een mooi vervlochten draad die alweer heel rekbaar is. Het voordeel van de coverlock t.o.v. de tweelingnaald is dat je veel minder (lees geen) last hebt van een tunnel. Bij de naaimachine kan je draadspanning zo lastig zijn om goed te krijgen, dat er een soort worstje ontstaat tussen je rechte steken lijnen. Dat heb ik dus nog niet gehad met de coverlock! Deze steek kan je ook met 3 bovendraden maken.

Gevlochten draden aan de voorkant bereik je door de goede kant van de stof naar de onderkant te leggen, dat geeft een mooi effect bij bepaalde creaties. Dit zie je vaak bij sportkleding, bijvoorbeeld bij een sweater onder de nek als er een driehoekje gestikt is..